Buro 17

Coaching en Training voor meiden van 12-17 jaar

Als je terug denkt aan jouw eigen puberteit, zie je nu ook wel in dat je niet altijd de leukste was voor jouw omgeving. Maar die puberdochter van je, die spant de kroon en mag nu echt wel normaal gaan doen! Met je handen in je haren vraag je je af hoe lang dit gaat duren of hoe je het aan kan pakken.

Herken je dit:

1.     Je dochter komt vrolijk thuis, je wilt even gezellig een kopje thee met haar drinken. Je vraagt haar of ze komt, maar ineens stormt ze de kamer uit en gaat naar boven. Je hebt geen idee wat er nu is gebeurt en hoort haar kamerdeur hard dichtslaan. Het maakt je verdrietig, jullie hadden het altijd zo gezellig, het was altijd een heerlijk kind. Ze lijkt nu wel onbereikbaar en altijd boos. Hierdoor is er altijd gedoe in huis. Je loopt op eieren en bent er klaar mee dat ze permanent de sfeer verziekt.

2.     Of ze komt thuis van school en is in tranen. Vandaag lieten ze haar weer struikelen tijdens de pauze, in een volle schoolkantine. Het filmpje dat daarvan gemaakt is, is vervolgens door gestuurd naar verschillende mensen. Dit is het zoveelste incident. Ze wil er zo graag bij horen, dat ze niet meer weet hoe ze zich moet gedragen. Op school is ze steeds meer teruggetrokken, thuis gaat ze bijna door het plafond, zo druk als ze is. Je zit met je handen in het haar en weet niet wat je het beste kan doen. Je vind het verschrikkelijk dat ze op school wordt gepest, dat gedrag dat ze thuis laat zien kan ook niet door de beugel.  

3.     Je dochter is druk met haar huiswerk. Zodra ze het cijfer voor de toets terugkrijgt is het weer onvoldoende. Ze begrijpt er niks van, heeft uren geleerd en nog is het niet goed. Vanuit de basisschool kreeg ze toch echt dit schooladvies, maar kan ze het wel aan?  Compleet gefrustreerd probeert ze steeds meer onder het huiswerk uit te komen. Je hebt al geprobeerd om haar te helpen, maar dat ging ook niet gemakkelijk. Je bent bang dat ze het jaar op deze manier niet gaat halen, ondanks dat ze haar best doet.

4.     Ze wil hele dagen naar buiten, chillen met vrienden. Ze wil er bij horen en weet niet hoe snel ze na school naar  buiten moet gaan. Je hebt ze wel eens gezien bij het winkelcentrum, wat oudere gasten, je vraagt je af wat ze uitspoken en de dingen die bij je binnen schieten, daar wordt je niet vrolijk van. Eigenlijk wil je niet dat je dochter met ze omgaat, maar ja, hoe pak je dat nou tactisch aan, zonder haar van jullie af te duwen? Je bent er al een keer over begonnen, een normaal gesprek was er niet te voeren. Ze draaide met haar ogen, dat ze daar nou wel eens een jointje roken, dat betekent toch niet dat zij dat ook doet………. Jij begrijpt er toch niks van, volgens haar. Dan hoeft ze het ook niet uit te leggen allemaal, daar heeft ze echt geen zin in! Je voelt je dochter langzaam verder van je af staan.

5.     Je ziet dat je dochter niet lekker in haar vel zit. Ze wil je niet vertellen wat er aan de hand is, ze wil met rust gelaten worden. De dagen die volgen worden er niet beter op. Tijdens het eten zit ze stil aan tafel, ze gaat er steeds slechter uitzien. De vrolijke blik die ze altijd had, lijkt te zijn verdwenen. Je maakt je zorgen om haar, wat zou er toch aan de hand zijn?

Hoe nu verder?

  • Zeg nou zelf, wil je nog langer op eieren lopen en je dochter nog langer de sfeer laten verzieken? 

  • Laat je je dochter nog langer ongelukkig naar school gaan, zich compleet wegcijferen om vervolgens thuis alle energie thuis eruit te gooien en daar te horen krijgen dat het allemaal wel wat minder mag. Dat is ook niet eerlijk toch?

  • Je dochter doodongelukkig zien worden door de onvoldoendes die ze haalt, ondanks haar harde werk. In de klas begrijpt ze alles, alleen thuis gaat het niet meer. Ze voelt zich dom en ziet het nut van huiswerk maken niet meer in. Gaat ze het niet halen en moet ze maar en jaartje over doen?

  • Laat je je dochter nog vaker naar buiten gaan met die vage gasten, die jointjes staan te roken. En moet je je dochter op haar woord geloven dat ze ook niet rookt? Of nog niet rookt…… Je maakt je zorgen over de gevolgen die het zou kunnen hebben.


Ervaringen:

Ramona was een fijne coach die mij altijd hielp. Ze was ook streng en maakte wel goede grappen. Ze liet mij vaak zelf nadenken hoe ik iets kon oplossen.
~ Anoniem

Toen het privé niet goed met mij ging heeft Ramona mij geholpen. Het was een gezellige sfeer, ik kon haar alles vertellen.
~Mandy

Ze was streng, ze was eng, ze was aardig, ze was Ramona. Ik vond haar in het begin maar irritant. Ze gaf mij advies. Het ging daarna wel beter thuis en ik haalde ook goede cijfers. Toen vond ik haar wel aardig.
~ Anoniem

Ik kon alles kwijt bij haar. Ze was niet makkelijk voor mij, maar ze hielp mij wel.
~Deveny


 
E-mailen
Bellen
Instagram